Zonder stekels

geen stekelvarken

We zijn wat we zijn

Een stekelvarken heeft stekels. Precies die eigenschap maakt hem tot wat hij is: een stekelvarken. Afhankelijk van de situatie zijn die stekels handig (om een aanvaller af te schrikken) of vervelend (om geaaid te worden).

Ook wij hebben eigenschappen die ons maken wie we zijn. En die ons denken, voelen en gedrag beïnvloeden. De ene keer zijn ze prettig (voor onszelf of anderen) en benoemen we ze als kwaliteit. En een andere keer zitten ze in de weg en hinderen ze ons onze doelen te bereiken. En net als een stekelvarken zijn stekels niet kan afschudden zonder zichzelf te verliezen kunnen wij sommige eigenschappen niet uitwissen zonder onszelf te verliezen.

Gedrag kan je veranderen

Maar wanneer we bewust zijn van onze stekels en begrijpen waar ze vandaan komen, kunnen we wel leren wanneer we ze moeten opzetten, neerleggen of anderen erover vertellen.

Deze bewustwording begint als (gezamenlijke) zoektocht naar het erkennen van hoe en waarom wij denken, voelen en doen; hoe wij geworden zijn wie we zijn.

Dit proces van wording kan niet los gezien worden van onze persoonlijke geschiedenis en die van onze voorouders, onze familie, cultuur en omgeving: het systeem en verhaal waarin en waarmee wij zijn opgegroeid. De boodschappen die van generatie op generatie zijn overgeleverd hebben jou gevormd en geven kleur en betekenis aan de gebeurtenissen en de worstelingen in het hier en nu.

 

 

'Er is niets mooiers dan mensen opnieuw
te zien verbinden met hun omgeving'

Roots in het Midden-Oosten, geboren in Afrika, passie voor dans.

Mijn voorouders komen uit Irak. Ik ben geboren in Algerije en kwam op mijn zesde naar Nederland. De geschiedenis van mijn voorouders, de vlucht van mijn ouders uit hun geboortestreek, mijn geboorte in Afrika, de reis naar Nederland en het opgroeien in een Nederlandse samenleving: het zijn allemaal belangrijke onderdelen, hoofdstukken, van het verhaal dat mij gevormd heeft tot wie ik nu ben, als mens en psycholoog.

Ik hou enorm van dansen en eigenlijk heb ik altijd gedanst. Als klein meisje ging ik naar balletles en danste in schoolvoorstellingen. Tegenwoordig dans ik iets onconventioneler: Kizomba (ook bekend als de Angolese Tango).

Deze dans is heel intiem, vergt lichamelijk contact en een diepe verbinding met je danspartner. Ik wil je best bekennen: dat was beslist een hele uitdaging. Maar ik weet ook heel goed wat het je kan opleveren om je angsten te overwinnen; om jezelf uit te dagen, uit je comfort-zone te stappen en iets aan te gaan wat je super spannend vindt. Zo sta ik ook in het leven, en die levensvisie pas ik toe op onze gesprekken.

"Courage is not the absence of fear, but acting in spite of it" –Marc Twain